برگزاری جشنواره های زیبایی به صنعت اسبداری رونق می بخشد
جشنواره اسب های زیبایی بنا به مقتضیات هر منطقه ای در کشور و برای اصلاح نژاد ایرانی برگزار می شود. اما آنچه که در نگاه اول توجهات را به خود جلب می کند واژه زیبایی است. اما در حقیقت تلاش بر این است تا با ارتقا نژاد ها و بالا بردن عملکرد نژادهای گوناگون زمینه های رقابت اسب های ایران با همتایان خارجی فراهم شود. سهیل یوسفی نیا رییس کمیته جشنواره های فدراسیون سوارکاری در گفتگویی با روابط عمومی این فدراسیون درباره برآیند این جشنواره ها توضیحاتی داد:
س: اواخر هفته گذشته جشنواره اسب اصیل ایرانی در کرمان برگزار شد. در مورد این جشنواره توضیح می دهید؟
ج: این جشنواره به مدت سه روز و با حضور سه داور بین المللی و شرکت 132 راس اسب از سراسر کشور در کرمان برگزار شد. روز اول این جشنواره که از بعدازظهر چهارشنبه شروع شد تا پنجشنبه صبح به اسب های خالص ایرانی تعلق شد. روز دوم یعنی از پنجشنبه بعد از ظهر و صبح و عصر جمعه رقابت اسب های وارداتی بود و روز جمعه هم مراسم قهرمانان هر رده بود که توسط داورهای بین المللی مورد ارزیابی قرار گرفته بودند.
س: روال کار این گونه جشنواره ها چگونه است؟
ج: این جشنواره ها براساس تفکر اصلاح نژادی برگزار می شوند. برای هر نژاد یک جشنواره می گذاریم بدین معنا که تولیدکنندگان، تولیداتشان را به جشنواره می آورند تا مورد ارزیابی و بررسی قرار بگیرند. نقاط قوت و ضعف تولیدشان را شناسایی کرده و برای رفع اشکالات اقدام می کنند. مثلا تصمیم می گیرند که از چه نریون و مادیونی برای تولید بهتر استفاده کنند. برای همین هر سال چندین جشنواره برای نژادهای گوناگون می گذاریم تا مورد ارزیابی قرار بگیرند. به همین دلیل برای استانها با توجه به نوعی اسبی که در آن منطقه است این جشنواره ها را اجرا می کنیم. برنامه بعدی که برای جشنواره اسب ها داریم در کلاله گنبد برای اسب ترکمن برگزار می کنیم.
س: پیامدهایی که بعد از این جشنواره ها وجود دارد چیست؟
ج: اولین پیامدهای این جشنواره ها این است که نریون هایی که تولیدات بهتر داشتند شناسایی می شوند. وقتی اسبی در بین چندین اسب هم نژادش مقام کسب می کند به طور طبیعی ارزش افزوده پیدا می کند و این قیمت بالاتر منجر به این می شود که طرفدارانی پیدا کرده و با قیمت بهتری به فروش می رسد. صنعت تولید و فروش استمرار پیدا می کند. در واقع این مسابقات باعث رونق بخشیدن به صنعت اسبداری در کشور می شود.
س: تولید کنندگان پس از ارزیابی در این جشنواره ها به دنبال ارتقا هستند؟
ج: بله صد در صد، ببینید اسب هایی که وارد میدان می شوند اگر خوب نباشند به خودی خود حذف می شوند. بنابراین تولید کننده تلاش می کند که اسپرم و نریون های بهتری از خارج بیاورد، تا گله اش را ارتقا دهد و اسب خوب تولید کند. در واقع این خودش هدف غایی ما که نظارت بر کار پرورش اسب و مباحث ورزشی داریم می شود.
س: این امکان وجود دارد که در آینده اسب های نژاد ایرانی با نژاد خارجی رقابت کنند؟
ج: بله در حال حاضر برخی از تولیدات داخلی با اسب های خارجی توان رقابت دارند. البته نژاد ها با هم متفاوت است. اما همین آمد و رفت های داوران خارجی، ارتباطات با جامعه اسبداری دنیا، جایگاه ایران را معرفی می کند و ما می توانیم خودمان را به آنها بشناسانیم. و اگر بحث قرنطینه برطرف شود اسب به عنوان یکی از اقلام صادراتی کشور می تواند باشد.
س: چند نژاد اسب در حال حاضر داریم؟
ج: براساس هر منطقه ای اسب ها با هم متفاوت هستند. مثلا در شمال نژاد «اسب کوچک کاسپین کرانه های خزر» را داریم، در صحرای ترکمن اسب ترکمن داریم، در غرب ایران اسب نژاد کرد هست، در فلات ایران اسب دره شوری داریم و در چند سال اخیر هم چند نژاد اسب وارداتی داشتیم مثل تروبرد و فریزین که پرشی هستند.